ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ένας νέος κύκλος ανοίγει ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
#kalamata_meta
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ

Αλλάζουμε ταχύτητα και εποχή στον Δήμο Καλαμάτας!

Καταθέτουμε ένα οραματικό σχέδιο για την πόλη και ολόκληρο τον Δήμο, βασισμένο σε 4 Άξονες:
Δεν ικανοποιούμαστε με τα λίγα, ενώ μπορούμε τόσο πολλά!
Αξιοποιούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του τόπου.
Κερδίζουμε από την ισόρροπη ανάπτυξη πόλης & περιφέρειας!
Δουλεύουμε για την καθημερινότητα – Δουλεύουμε για το μέλλον.
Απαντάμε ευθέως στις προκλήσεις της εποχής μας.
Ικανοποιούμε συγκεκριμένους στόχους/ζητούμενα των πολιτών.
Σχεδιάζουμε έναν ευρωπαϊκό Δήμο-πρότυπο, ιδανικό για κατοικία, αλλά και βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες διακοπές.
Επενδύουμε στην ΠΡΑΣΙΝΗ – ΨΗΦΙΑΚΗ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα προγράμματα και τις έξυπνες τεχνολογίες.
Ας δώσουμε επιτέλους στον τόπο μας την προοπτική που δικαιούται: ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ!

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ: Το όραμά μας για τον Δήμο της νέας εποχής

Μάιος 2023

Ο Δήμος, ως γεωγραφικός, κοινωνικός, πολιτισμικός αλλά και συναισθηματικός χώρος μέσα στον οποίο ζει, εργάζεται και ολοκληρώνεται ο Άνθρωπος - Πολίτης, είναι ένας οργανισμός σε διαρκή εξέλιξη. Φέρει τα ίχνη του παρελθόντος του, προσπαθεί να εναρμονιστεί με το σήμερα… και οραματίζεται το μέλλον του.
Για την πόλη μας και την περιοχή μας, φαίνεται ότι κλείνει πια ένας ιστορικός κύκλος, που άνοιξε μετά τους σεισμούς και ο οποίος αφήνει στον Δήμο Καλαμάτας ένα ισχυρό αποτύπωμα: περιβαλλοντικό / πολιτιστικό / κοινωνικό / αναπτυξιακό. 
Αφήνει, μεταξύ άλλων, ορισμένες βασικές υποδομές, κάποιες σημαντικές συγκοινωνιακές συνδέσεις όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, ένα Πανεπιστήμιο, πολιτιστικούς θεσμούς, και μια δελεαστική υπόσχεση τουριστικής ανάπτυξης. 
Η πολύτροπη Καλαμάτα δείχνει σήμερα ότι μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα, ΑΝ κρατήσει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Δείχνει ότι μπορεί να απογειωθεί – με την προϋπόθεση όμως ότι θα λειτουργήσει πράγματι ως πολύτροπη πόλη. 
Ότι θα αξιοποιήσει όλα της τα πλεονεκτήματα. 
Ότι θα διαβάσει σωστά την εποχή της… και θα προωθηθεί έξυπνα στη σκακιέρα.
Ότι θα τολμήσει να αφήσει πίσω της όσες πρακτικές και νοοτροπίες δεν της ταιριάζουν πια. 
Ότι θα πιστέψει πραγματικά στις δυνατότητές της, και θα κυνηγήσει η ίδια την ευημερία της… προσφέροντας στους ανθρώπους της ποιότητα ζωής και ευκαιρίες. Και στους επισκέπτες της, αξέχαστες εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ!

Προσοχή όμως: Όλα αυτά ΔΕΝ θα έρθουν με τον αυτόματο πιλότο... Δεν μας τα χρωστάει κανείς επειδή είμαστε ευλογημένος τόπος, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Οι τόποι δεν προκόβουν από μόνοι τους. 
Και η στεγνή αλήθεια είναι ότι όλοι εμείς εδώ, στον Δήμο Καλαμάτας, αν μείνουμε περίπου αδρανείς, είτε ευχαριστημένοι με τα λίγα είτε απλώς… γκρινιάζοντας, δεν θα πάμε μπροστά. Δεν θα μείνουμε καν στάσιμοι. Θα πάμε πάλι πίσω.
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι σε σχέση με τη στασιμότητα και το να αρκούμαστε στα λίγα: Όταν εμείς μένουμε στάσιμοι, ο υπόλοιπος κόσμος δεν σταματά να αναπτύσσεται! Όταν οι ήδη ανεπτυγμένες περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς από εμάς, η ψαλίδα μεταξύ μας δεν κλείνει, αλλά ανοίγει κι άλλο. Και ενώ μπορεί να προχωράμε με αργά βήματα μπροστά, τελικά, μένουμε όλο και πιο πίσω. Γινόμαστε όλο και φτωχότεροι σε σχέση με τους πλουσιότερους ανταγωνιστές μας. 
Κι αυτό, ανάμεσα σε πολλές παρενέργειες, έχει και μία που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση μας: Οι πιο ανεπτυγμένες περιοχές έλκουν με τα υψηλά τους εισοδήματα τους νέους μας, τους επιστήμονες, τους ειδικευμένους εργαζόμενους… αλλά σταδιακά και τους ανειδίκευτους! Και κινδυνεύουμε εμείς, να μείνουμε χωρίς αρκετό πληθυσμό και εργαζόμενους για να στηρίξουμε την παραγωγή μας, τον τουρισμό μας, τις υποδομές μας…

ΔΕΝ μπορούμε, λοιπόν, να το ανεχτούμε αυτό! Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, που ήδη είναι ορατός σήμερα, ήδη μάς χτυπάει την πόρτα. Όχι, όταν έχουμε τόσες δυνατότητες! Τόσο πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες.

Μα, αν δεν αρθούμε πολύ γρήγορα στο ύψος των σύγχρονων περιστάσεων, η πόλη μας, η περιοχή μας κι εμείς μαζί της, θα χάσουμε ιστορικές ευκαιρίες. Όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και δυστυχώς, θα πληρώσουμε ακριβά το κόστος. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.
Να το πω πιο απλά: Αν απλώς ευλογούμε τα γένια μας πιστεύοντας ότι κάνουμε τα πάντα, ενώ κάνουμε τα ελάχιστα σε σχέση με αυτά που μπορούμε και θα έπρεπε ως Δήμος να κάνουμε, δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε. Μια ανάπτυξη από την οποία μπορούμε, και πρέπει, να ωφεληθούμε όλοι. 

 

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ

Τώρα λοιπόν, ανοίγει ένας νέος κύκλος στον Δήμο Καλαμάτας. Είναι ανάγκη, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος στην Καλαμάτα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Ένας νέος κύκλος που θα πατάει στο Πριν για να μας πάει στο Μετά. 
Να δούμε λοιπόν την Καλαμάτα_Μετά: Να οραματιστούμε ένα Αύριο, που θα σηκώσουμε μαζί τα μανίκια για να το διαμορφώσουμε όπως μας αξίζει. Όπως ακριβώς έκανε η ιστορική μας πόλη και στην αρχή του προηγούμενου κύκλου της – όταν μετά την καταστροφή των σεισμών, έκανε άλματα προς το μέλλον. Και πέτυχε.
Αυτός ο νέος κύκλος που εμείς πιστεύουμε ότι ανοίγει, και πρέπει να ανοίξει τώρα, εδράζεται στα κεκτημένα εκείνης της πολύ δυναμικής και γόνιμης περιόδου. Αλλά και σε κάθε θετική παρακαταθήκη όλων των τελευταίων 40 χρόνων. 
Όμως, αρνείται να επαναπαυτεί σε αυτά. 
Αυτή είναι η διαφορά μας.

Ο νέος κύκλος που θέλουμε να ανοίξουμε τώρα, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα. Φρέσκες ιδέες. Ανθρώπους κατάλληλους για να τις υλοποιήσουν, αξιοποιώντας στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία – με σχέδιο, προτεραιότητες και πολύ συγκεκριμένους στόχους. Για να οικοδομήσουμε με πίστη και με πρόγραμμα την Καλαμάτα του Μέλλοντος. Τον Δήμο των Ονείρων μας. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Κι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Δεν πρόκειται ποτέ να υποτιμήσουμε οποιοδήποτε από τα σοβαρά και πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής υπόστασης και ανάπτυξης του Δήμου. 
Σήμερα όμως, θέλουμε να επικεντρωθούμε και να σας μεταφέρουμε, σε εσάς τις συνδημοτισσες και τους συνδημότες μας, την αγωνία μας και, ΚΥΡΙΩΣ, το όραμά μας για το Αύριο.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο εάν επικεντρωθούν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις της πόλης και του Δήμου σε ένα ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ, και όχι απλώς διαχειριστικό, ΣΧΕΔΙΟ για τις επόμενες δεκαετίες, μόνο τότε, ΟΛΑ τα προβλήματα θα βρουν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά τη λύση τους. Σταδιακά, όλα τα προβλήματα. Μικρά, μεγάλα, απλά και σύνθετα.
Φυσικά, όταν λέμε «όραμα», εμείς εννοούμε αυτονόητα και ΣΧΕΔΙΟ. Στο επίκεντρο λοιπόν του σχεδίου μας για τη νέα εποχή της Καλαμάτας, της πόλης και ολόκληρου του Δήμου, βρίσκονται 4 άξονες αναφοράς. Ο καθένας τους εξειδικεύεται με μια σειρά έργων και παρεμβάσεων. Εδώ θα αναφερθούμε συνοπτικά σε αυτούς τους 4 άξονες του προγραμματισμού μας, οι οποίοι εξηγούν ακριβώς αυτό το «Μετά» που υπάρχει στο όνομα του συνδυασμού μας. Εξηγούν το «Μετά» της Καλαμάτας. 

 

ΟΙ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Στην Ανατολική Παραλία σήμερα επικρατεί ένα πολύβουο χάος τους καλοκαιρινούς μήνες, και σχετική ερημιά τους χειμερινούς. Και η Δυτική Παραλία περιμένει απλώς να… ανακαλύψουμε, κάποια στιγμή, τις εκπληκτικές της δυνατότητες! Λοιπόν, δεν αρκούν πια οι άτολμες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, για το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης μας, που είναι η Παραλία. 
Χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, με τολμηρές λύσεις και περισσότερες επιλογές για ντόπιους κι επισκέπτες – με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν του παραλιακού μετώπου, από δυο-τρεις σε 12 μήνες το χρόνο.

Ο δρόμος αυτός θα αξιοποιηθεί, μετατρεπόμενος σταδιακά σε άξονα ΑΣΤΙΚΗΣ ανάπτυξης. Και θα εξυπηρετεί και τις 4 ροές κινητικότητας (ΑΜΕΑ, ΠΕΖΟΙ, ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ) – σύμφωνα με το ΣΒΑΚ… και σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των σύγχρονων πόλεων.
Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η σιδηροδρομική γραμμή, τουλάχιστον ως τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πρώην ΤΕΙ. Πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες δρομολόγησης τρένου, τουλάχιστον ενδοδημοτικά. Σύγχρονος ευρωπαϊκός δήμος, και μάλιστα κλιματικά ουδέτερος, με περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές και κοινωνικά αποτελεσματικές συγκοινωνίες, απλώς δεν νοείται χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς. 

•    3ος άξονας: Η αξιοποίηση της προίκας του Προγράμματος «Καλλικράτης», με τη δημιουργία Ανοικτού Πάρκου Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, στον ζωτικό χώρο των τέως Δήμων Θουρίας, Άριος, Αρφαρών. 

Θα αναδείξουμε επιτέλους τα ανεπανάληπτα μνημεία τους (όπως η αρχαία Θουρία, οι θολωτοί τάφοι στην Άνθεια, τα Ρωμαϊκά Λουτρά κ.ά), αλλά και τα 2 ποτάμια, τον Άρι και τον Πάμισο. 

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πόλη που αγνοεί τα ποτάμια της! 
Ούτε κι εμείς δικαιούμαστε να αγνοούμε τέτοιες πηγές φυσικού, αισθητικού και -γιατί όχι;- οικονομικού πλούτου. Το ίδιο ισχύει για τις πηγές του Αγίου Φλώρου, για το πάρκο του Πηδήματος κ.λπ., και τις τεράστιες παραγωγικές τους δυνατότητες.

Αυτή είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Πολλοί την αγάπησαν… Έργα σχετικά πολλοί εξήγγειλαν… Αλλά κοιτάξτε ένα μυστήριο πράγμα: Στην πράξη τίποτα δεν έχει γίνει! Όταν έρχεται η στιγμή της υλοποίησης, η στιγμή των πράξεων, μηδέν! 
Λοιπόν, για την «Καλαμάτα_Μετά», το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα είναι βασικός άξονας ανάπτυξης.

Το σχέδιό μας για το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα περιλαμβάνει: 

•    Απομάκρυνση και μεταφορά των συνεργείων του Δήμου
•    Διευθέτηση του Νέδοντα από την οδό Σπάρτης μέχρι το παλιό λατομείο Μπάκα. 
•    Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης, σε συνδυασμό με έργα ανάσχεσης και μερικής αποθήκευσης νερού στην κοίτη του (φράγματα). 
•    Και φυσικά, επιτέλους, χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου!
Όλα αυτά θα δώσουν δίνουν μια τεράστια ανάσα στην πόλη, και πολλαπλές ωφέλειες – περιβαλλοντικές, αισθητικές, αναψυχής, αλλά και οικονομίας. Θα αναδείξουν ένα πολύτιμο πλεονέκτημα της Καλαμάτας το οποίο λιμνάζει, βαλτώνει επί τόσα χρόνια αναξιοποίητο. 

Για τον Ταΰγετο τώρα, προτείνουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ» των μοναδικών οικισμών του. Μόνο με δράση θα δημιουργήσουμε νέες προοπτικές στα χωριά, που πλήττονται από εγκατάλειψη και φθίνουν, πληθυσμιακά και οικονομικά. 
Το πρόγραμμα «ΑΝΑΖΩΩΓΟΝΗΣΗ» θα αξιοποιήσει το υπάρχον οικιστικό απόθεμα (ιδιωτικό και δημοτικό). Το Τουριστικό, τα πρώην Δημοτικά Σχολεία Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Λαδά, αλλά και άδειες κατοικίες. Για να προσελκύσει επισκέπτες (και όχι μόνο τουρίστες): δηλαδή, ανθρώπους τρίτης ηλικίας και ψηφιακούς νομάδες για τηλεργασία. Η περιοχή, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να προσφέρει έναν ελκυστικό, εναλλακτικό τρόπο ζωής στη φύση, με πολύ οικονομικούς όρους, και πολύ κοντά στην πόλη, την Καλαμάτα. Ήδη οι πρώτες τουριστικές ιδιωτικές επενδύσεις άρχισαν να εμφανίζονται, αλλάζοντας τα δεδομένα. 
Οι ταχύτητες του Ίντερνετ και η συγκοινωνία είναι πολύ βασικές προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση των χωριών μας. Χωρίς αυτά, μιλάμε στον αέρα. Και η «Καλαμάτα_Μετά» θα εξαντλήσει από την πρώτη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να εξασφαλίσει αυτές τις σύγχρονες παροχές.

Τέλος, η μελετημένη πρότασή μας για τον Τουρισμό προβλέπει συντονισμένες προσπάθειες με στόχο 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών στο τέλος της επόμενης πενταετίας. Γιατί, όπως είναι πια φανερό, και στον Τουρισμό ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει πολύ περισσότερα. Και μπορεί να τα κατακτήσει μόνο μέσα από συγκεκριμένα βήματα, με σοβαρή οργάνωση, στοχοπροσήλωση και συνεκτική πολιτική!

 

ΠΡΑΣΙΝΗ – ΨΗΦΙΑΚΗ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αυτοί είναι λοιπόν οι 4 άξονες αναφοράς που απαρτίζουν το οραματικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας στις επόμενες δεκαετίες: 

1) Ενιαίο παραλιακό μέτωπο μήκους 15 χιλιομέτρων. 
2) Άξονας Ανατολή – Δύση με την παλιά επαρχιακή οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή. 
3) Πρώην Δήμοι Αριος – Θουρίας – Αρφαρών και Ανοικτό Πάρκο Περιβάλλοντος & Πολιτισμού. 
4) Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα και ανάδειξη – αξιοποίηση του Ταΰγέτου. 

Πιστεύω ότι αυτός πρέπει να είναι ο απόλυτος οδηγός μας για τα επόμενα (πολλά) χρόνια, προκειμένου να πετύχουμε την πολυπόθητη ισόρροπη ανάπτυξη και μια ορατή ευημερία στον τόπο μας.
Το σχέδιό μας αυτό, πρέπει να υπογραμμίσω, βασίζεται στις αρχές της Σύμβασης της Λειψίας για την προσβασιμότητα, λειτουργικότητα και αισθητική των πόλεων. Επίσης, κινείται στο πνεύμα του master plan του Δήμου. Και χωρίς καμία αμφιβολία, εναρμονίζεται με τον μακρόπνοο στόχο της Καλαμάτας να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερη πόλη. 
Το σχέδιό μας αυτό για την Καλαμάτα_Μετά προσβλέπει σε μία ΠΡΑΣΙΝΗ, ΨΗΦΙΑΚΗ και ΟΛΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη.

 

 «ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ»… Ή ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ;

Ορισμένοι βέβαια μπορεί εδώ να χαμογελάσουν, με μια δυσπιστία. Μπορεί να σκεφτούν: «Ωραία, παχιά λόγια». ‘Η «Αερολογίες με μανδύα εκσυγχρονισμού». Ή «Τα έχουμε ξανακούσει αυτά, αλλά…». 
Η δική μας παρουσία μας όμως πείθει μάλλον και τον πιο δύσπιστο, ότι δεν μας χαρακτηρίζουν τα παχιά και μεγάλα λόγια! Ούτε καν… τα πολλά λόγια, θα λέγαμε. Κάποιοι μάλιστα μας κατηγορούν για αυτό! Αλλά προτιμάμε να πράττουμε, αντί να μιλάμε πολύ – κι αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

  • Από την άλλη πλευρά, η ΠΡΑΣΙΝΗ, ΨΗΦΙΑΚΗ και ΟΛΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη, για όλο τον σύγχρονο κόσμο, δεν είναι πια… ωραίες άγνωστες λέξεις. Είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα και επιδίωξη, μέσα από σχεδιασμούς και ειδικά προγράμματα που την προωθούν. Η Καλαμάτα δεν μπορεί να υστερεί!
  • Οπότε, ΑΥΤΑ ακριβώς τα χαρακτηριστικά του προγράμματός μας που υπηρετούν την ΠΡΑΣΙΝΗ, ΨΗΦΙΑΚΗ και ΟΛΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη, είναι προφανές ότι παρέχουν όλες τις εγγυήσεις χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά προγράμματα, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιό μας.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πρέπει εδώ να πούμε ότι το όραμά μας για τον Δήμο Καλαμάτας υπηρετεί ορισμένους στόχους, οι οποίοι θεωρούμε ότι αποτελούν διαρκή ζητούμενα των πολιτών:

 • 1ος στόχος: Ισόρροπη ανάπτυξη σε ΟΛΗ την επικράτεια του Δήμου
  Πρέπει να το εμπεδώσουμε αυτό: ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει κέντρο χωρίς περιφέρεια. Και ΔΕΝ μπορεί να ανθεί το κέντρο όταν στην πράξη παραμελείται η περιφέρεια. Η Καλαμάτα έχει η ίδια ανάγκη να απλώσει τα φτερά της, για ν’ αγκαλιάσει επιτέλους δημιουργικά και την περιφέρειά της: τα περίχωρά της και τους πρώην Δήμους της.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; (και όχι μόνο στα λόγια;)

Η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και των πράξεων εφαρμογής τους στο Ασπρόχωμα, στην Βέργα, στην Μικρή Μαντίνεια, που καθυστερούν επί αδιανόητα πολλά χρόνια, θα δώσουν μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη του Δήμου. Θα ανοίξουν νέες δουλειές και θα αυξήσουν το εισόδημα των πολιτών σε βάθος χρόνου.
Η αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών και των φυσικών πόρων στον πρωτογενή τομέα, τόσο στους πρώην Δήμους όσο και στον Ταΰγετο, θα προσφέρουν νέες προοπτικές απασχόλησης, ανακόπτοντας τη δραματική πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Η σοβαρή συγκοινωνιακή και πολιτιστική διασύνδεση της πρωτεύουσας με τα ορεινά και την ενδοχώρα στον Άρι, τη Θουρία και τ’ Αρφαρά, μπορεί να μειώσει την οικιστική πίεση στην πόλη με τα πανάκριβα ενοίκια, ξαναζωντανεύοντας ταυτόχρονα τα χωριά. 

 • 2ος στόχος: Η πόλη και ο Δήμος Καλαμάτας να αποτελούν αξιόλογο τουριστικό προορισμό, αλλά και τόπο για να ζεις ευχάριστα, οικονομικά κι ανθρώπινα.

Μια αισθητικά ελκυστική και φιλόξενη πόλη, λειτουργώντας με τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, διευκολύνει στην πράξη και κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της. 
Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να προσφέρει ασφαλή κινητικότητα. Να ενισχύει ολοένα το πράσινο. Να προωθεί τις καθαρές μορφές ενέργειας και τις έξυπνες λύσεις των νέων τεχνολογιών. Να κατασκευάζει έγκαιρα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Να προσφέρει επαρκείς και κατάλληλους αθλητικούς χώρους, όπως επίσης σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη

1. Το πρώτο βήμα αυτής μας της προσπάθειας θα είναι η επέκταση της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι πολίτες και διευκολύνουν τους επισκέπτες, βραχυχρόνιας όσο και μακροχρόνιας παραμονής (όπως οι ψηφιακοί νομάδες, οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι κ.α.).  
2. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις μας στη συγκοινωνία, τη στάθμευση, την καθαριότητα, την αισθητική και την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

 • 3ος στόχος μας: Η ειλικρινής και αποδοτική συνέργεια όλων των φορέων της επιχειρηματικότητας με τον Δήμο. 

Η κινητοποίηση και σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων ενός τόπου είναι ίσως η πιο αναγκαία συνθήκη, για την προώθηση κάθε μακρόπνοου σχεδίου. 
Τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικές δυνάμεις και οι φορείς τους, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, θα γίνουν πλέον συνδιαμορφωτές και συνδημιουργοί των αποφάσεων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. 
Διάλογος, προτάσεις, ανοιχτά αυτιά, ανοιχτά μάτια, ανοιχτό πνεύμα. Αμοιβαιότητα, σύγχρονες αντιλήψεις, κοινές δράσεις: Αυτή είναι και αυτή θα είναι πάντα η στάση μας.

 • 4ος στόχος. Η Καλαμάτα, ως πρωτεύουσα του νομού, πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής και συντονιστής όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ή πατερναλιστικά. Αλλά θα λειτουργεί συνεργατικά και συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους μεσσηνιακούς δήμους, για τη συνολική πρόοδο της περιοχής.
Η πρωτεύουσα του νομού έχει μια ειδική ευθύνη – και πρέπει κάποτε να την αναλάβει. Μόνο όφελος, για όλες τις πλευρές, υπάρχει σε μια έντιμη συνεργασία με το βλέμμα στο μέλλον και στις δυνατότητές του, για ολόκληρη την περιοχή της Μεσσηνίας.

 • Και ο 5ος στόχος μας: Η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων

Από κάθε βήμα, αλλά και από κάθε θέση ευθύνης, αυτή η ανοιχτή και πολυσυλλεκτική παράταξη, η «Καλαμάτα_Μετά», δεσμεύεται να λειτουργεί με διαφάνεια, να προωθεί την αξιοκρατία και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους και παντού. 
Γιατί δεν έχουμε άλλες πολιτικές δεσμεύσεις, πέρα από την έμπρακτη πίστη μας ακριβώς στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Ίσως να σκέφτεστε τώρα ότι όλοι αυτοί οι στόχοι, ακούγονται μεν ωραίοι, αλλά γεννούν περισσότερες απορίες και ερωτήσεις από αυτές που ίσως απαντούν: για το πώς μπορούν να επιτευχθούν στην πράξη, και να μη μείνουν στα λόγια… όπως συνηθίζεται.
Εδώ, περιγράψαμε με λίγα μόνο λόγια τα βασικά στοιχεία του σχεδίου μας για την Καλαμάτα_Μετά. Ενός οραματικού όσο και υλοποιήσιμου, σύγχρονου σχεδίου. 

Όπως προείπα όμως, καθέναν από τους 4 άξονες του προγράμματός μας τον έχουμε επεξεργαστεί διεξοδικά – και σε αυτές τις αναλύσεις πιστεύω ότι παρέχονται πολλές απαντήσεις για τα πρακτικά ζητήματα. 
Το πρόγραμμά μας, βέβαια, τελεί υπό διαρκή επεξεργασία. Οι προτάσεις μας είναι δημόσιες και παραμένουν ανοιχτές, μακριά από δογματισμούς. Τα δε συμπεράσματα των μελετών μας, οι τολμηρές ιδέες και οι τεκμηριωμένες θέσεις μας παρουσιάζονται, δημοσιεύονται και αναρτώνται τακτικά σε κάθε διαθέσιμο μέσο. 
Και με τη δική σας συμμετοχή, μπορούν να κάνουν, επιτέλους, τη διαφορά!

 

ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ: ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Γιατί όπως είναι φυσικό, καμία νέα και τολμηρή προσπάθεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια κοινωνία, αν πρωτίστως δεν γίνουν κοινωνοί και συνδημιουργοί της οι πολίτες. Κοινωνοί και συνδημιουργοί – όχι απλώς αποδέκτες.
Για να αποφευχθεί λοιπόν ακόμη ένα ωραίο σχέδιο χωρίς απτό αποτέλεσμα, σας καλούμε όλους από σήμερα, καλούμε όλους τους συνδημότες μας, να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση για τη νέα εποχή της πόλης και του Δήμου μας. 
Με την ενεργή συμμετοχή σας, θα γίνουμε συνδημιουργοί της πολιτικής που ορίζει την καθημερινότητα και το μέλλον μας. 
Θα την κάνουμε πραγματικά δική μας αυτή την πρόταση ζωής – και θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υλοποίησή της. 
Γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε στον τόπο μας την προοπτική που δικαιούται!
Μόνο έτσι, θα δώσουμε στα παιδιά και τους νέους μας το αισιόδοξο Αύριο που διεκδικούν και ονειρεύονται!