Γραμμή Θεσσαλονίκης, κληρονομημένα έργα και εξαγγελίες Βασιλόπουλου χωρίς αντίκρισμα, νερό - σκουπίδια - κυκλοφοριακό - φωτιές
Ερώτηση για τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη υπέβαλε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επικαλούμενος και τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Περ. Μαντά στη Βουλή, ρώτησε τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο αν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια, ώστε η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή να μη χάσουν τη γραμμή με Θεσσαλονίκη που είναι ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση τόσων Μεσσήνιων φοιτητών, αλλά και επισκεπτών.
Στη συνέχεια ρώτησε αν ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ επισκέφτηκε την Κίνα με απόφαση Δ.Σ. και αν προσκόμισε οποιαδήποτε στοιχεία: πιστοποιητικά διαπιστευμένων φορέων, προτιμολόγια κ.λπ. «Προφανέστατα ήταν μια προεκλογική κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα» σχολίασε ο Β. Τζαμουράνης – και τόνισε ότι, πέρα από τον άφαντο αγωγό Φ800, μια σειρά απαραίτητα έργα (νέα δεξαμενή ύδρευσης, αντιπλημμυρικά στα Γαννιτσάνικα, έργα στο Πήδημα) είναι «ακίνητα» και τα καλύπτει πέπλος σιωπής!
Αναρωτήθηκε «μήπως δεν υπάρχουν χρήματα (και γιατί;)» σε προγράμματα όπως το «Αντ. Τρίτσης», αναφερόμενος σε έργα που κινδυνεύουν να χαθούν, όπως η ανάπλαση της παραλίας Μικρής Μαντίνειας.
«Άρα, όσα εξαγγέλλετε είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα!» είπε ο Β. Τζαμουράνης απευθυνόμενος στον Θ. Βασιλόπουλο – λέγοντάς του ότι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί πως πολλά από τα έργα που εξήγγειλε πάλι στην προεκλογική του συνέντευξη, έρχονται από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Π. Νίκα.
Και μάλιστα από αυτά τα κληρονομημένα έργα, άλλα δεν ξεκίνησαν καν στα 4 χρόνια της δημαρχοντίας Βασιλόπουλου, άλλα ξεκίνησαν και σταμάτησαν, κι όσα προχώρησαν ταλαιπώρησαν υπέρμετρα τους πολίτες με αλλεπάλληλες παρατάσεις και καθυστερήσεις.
Στη συνέχεια ο Β. Τζαμουράνης μίλησε για την πενιχρή απορρόφηση πόρων και απόδοση έργων, με συγκεκριμένα στοιχεία για τα έτη 2020–2021–2022 και το α’ εξάμηνο 2023.
Σχολίασε ότι ο τόπος είναι γεμάτος σκουπίδια κι ότι το καλοκαίρι το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης δημιούργησαν μια μικρή «κόλαση» για ντόπιους και επισκέπτες – για την οποία η νυν δημοτική αρχή δεν έχει πρόταση.
Καταλήγοντας, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα και την τεράστια ανθρώπινη, οικολογική και οικονομική καταστροφή στη χώρα από τις φωτιές, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο και τις νέες ευθύνες των Δήμων, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες πρακτικές οργάνωσης και πρόληψης.
[Βλ. άρθρο: "Τολμηρές πρωτοβουλίες απέναντι στις μεγα-πυρκαγιές¨ https://kalamatameta.gr/paremvaseis/tolmeres-protoboulies-apenanti-stis-mega-pyrkagies]