Για τα χρόνια προβλήματα και τις νέες προοπτικές
Εκτενείς συζητήσεις με τους κατοίκους στον Άγιο Φλώρο και το Πλατύ είχε το απόγευμα της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, συνοδευόμενος από υποψήφιους του συνδυασμού ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ.
Στη συνάντηση του Αγίου Φλώρου η συζήτηση στράφηκε στα χρόνια προβλήματα όπως τα εξέφρασαν οι κάτοικοι – και τα οποία αφορούν:
-
- Την παραβατικότητα και τις συνεχείς κλοπές κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργούν ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας, αλλά παρά τις υποσχέσεις και τις υποτιθέμενες δράσεις τίποτα δεν βελτιώνεται.
- Τα προβλήματα με τον ΓΟΕΒ και την αδυναμία των ντόπιων να καλλιεργήσουν εκτάσεις, οι οποίες πλημμυρίζουν γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.
- Επίσης, τη μη ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, σε μια περιοχή δίπλα στις πηγές...
Ταυτόχρονα έγινε εκτενής αναφορά στα πλεονεκτήματα του Αγίου Φλώρου και των πηγών: Τονίστηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει ο υγροβιότοπος για την ανάπτυξη της περιοχής τουριστικά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά – εφόσον φυσικά εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις προστασίας με κριτήρια αειφορίας, αλλά και εφόσον αλλάξει γενικότερα ο τρόπος αντιμετώπισης των Κοινοτήτων, με υποδομές, οικονομική στήριξη και αυτονομία, όπως προβλέπει αναλυτικά το πρόγραμμα της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ.
Στο Πλατύ, μετά την ιδιαίτερα ένθερμη υποδοχή του συνδυασμού ακολούθησε μακρά συζήτηση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το χωριό – για τα οποία έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις, αλλά χωρίς αντίκρισμα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:
-
- Ο φωτισμός της εισόδου και η επέκταση του φωτισμού στις γειτονιές του χωριού.
- Η έλλειψη φροντίδας για την αγροτική οδοποιία και για το εσωτερικό οδικό.
- Η αποχέτευση ακαθάρτων που ακόμα εκκρεμεί.
- Ως κύριας σημασίας αναφέρθηκαν βέβαια τα αντιπλημμυρικά έργα
- ...αλλά και η εκτεταμένη παραβατικότητα, με όλες τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή και στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για τον προγραμματικό στόχο της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ, για ποιότητα ζωής – τουριστική αξιοποίηση – οικιστική ανάπτυξη στα χωριά αυτά και στην ευρύτερη περιοχή.
Επανέλαβε τις θεσμικές αλλαγές που θα εφαρμόσει στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση των Κοινοτήτων (ειδικός αντιδήμαρχος, δίκαιη κατανομή έργων και πόρων, τακτικές συναντήσεις κ.ά.) και δεσμεύτηκε για μια σειρά συντονισμένες ενέργειες με σκοπό:
- Τη δημιουργία Ανοικτού Πάρκου Περιβάλλοντος & Πολιτισμού στους πρ. Δήμους, με έργα ανάδειξης και φροντίδας σε πάρκα – ποτάμια – πηγές – αρχαιολογικούς χώρους – μνημεία της φύσης.
- Την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση της παραβατικότητας.
- Την τακτική συγκοινωνία αλλά και άλλες αστικές υποδομές, όπως γρήγορο Ίντερνετ, αποχέτευση, προσχολικές δομές στην εγγύς περιοχή κ.λπ.
- Τη μετατροπή των χωριών σε προάστια, για αποσυμφόρηση της οικιστικής πίεσης στην πόλη με αξιοποίηση των σπιτιών στα κοντινά χωριά.
- Τη βελτίωση της καθαριότητας, του φωτισμού και της εσωτερικής - αγροτικής οδοποιίας, με αρμοδιότητα των προέδρων και ξεχωριστούς πόρους.
- Τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον τουρισμό και την εστίαση της Καλαμάτας – με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.