ΜΕ ΟΡΑΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
για μια νέα εποχή στο Δήμο Καλαμάτας!
#kalamata_meta
ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ασφάλεια στα χωριά, πρόσβαση αναπήρων στην Καλαμάτα, τουριστική προβολή, γραμμές λεωφορείων, καθαριότητα κ.ά.

 

Μια σειρά ερωτήσεων, για την ασφάλεια των δημοτών στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, για τα προβλήματα πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία σε διαβάσεις, στάσεις, λεωφορεία αλλά και καταστήματα (λόγω της μη εφαρμογής των νόμων και της έλλειψης ελέγχων), για την παραμελημένη τουριστική προβολή της Καλαμάτας και του δήμου, καθώς και για την καθαριότητα στην πόλη, υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Α) «Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κατά τη διάρκεια των συχνών επισκέψεών μας στα χωριά και τις κωμοπόλεις του Δήμου Καλαμάτας, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της Μεσσηνίας μάς θέτουν επιτακτικά -και πάνω απ’ όλα- τα θέματα ασφάλειας που τους ταλαιπωρούν. Οι δημότες υποφέρουν καθημερινά, κυρίως από τη μικρή εγκληματικότητα: όχι μόνο των Ρομά, αλλά όλων εκείνων που παρανομούν επειδή γνωρίζουν πως είναι αδύνατη η αστυνόμευση των οικισμών, των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων επί 24 ώρες το 24ωρο. 

Στο παρελθόν πολλοί υπουργοί έχουν υποσχεθεί αύξηση των περιπολιών – αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν καν οι τακτικές περιπολίες για τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας, το οποίο μεταξύ άλλων θα ανέκοπτε και τη χιονοστιβάδα της δημογραφικής συρρίκνωσης. Για την ασφάλεια των κοινοτήτων, εκτός από τακτικές και έκτακτες περιπολίες, απαιτείται και η αξιοποίηση της τεχνολογίας CCTV (Closed Circuit Television – Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης): ένα σύστημα καταγραφής (βίντεο) που αποτελείται από βιντεοκάμερες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία ενός χώρου, έτσι ώστε να καταγράφουν πλάνα και να τα μεταδίδουν απευθείας σε οθόνες, για προβολή σε πραγματικό χρόνο. 

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι το 2020 έγινε ένα διστακτικό βήμα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας CCTV με τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι δεν αρκούν τα διστακτικά βήματα και τα… «πειράματα»:

Απαιτούνται άλματα για να λυθούν τα προβλήματα ασφάλειας, τα οποία μεταξύ άλλων απειλούν τη Δημοκρατία – καθώς αυτόκλητοι σωτήρες με ολοκληρωτικές αντιλήψεις ψαρεύουν ψήφους από την αγανάκτηση των πολιτών, ενώ φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία με «τάγματα εφόδου». Όπως έκαναν και στο παρελθόν, πριν συλληφθούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε στην ουσιαστική ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε:

i) Με την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και αυξημένο προσωπικό, να είναι σε θέση να εκτελέσει το αστυνομικό της έργο.
ii) Να απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αστυνομία και να επικεντρωθεί στα σημαντικά της καθήκοντα.
iii) Με μια νέα προσέγγιση στην κατανομή και εκτέλεση των αστυνομικών καθηκόντων, και φυσικά με τη θεσμική συνεργασία των δύο σωμάτων, να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να εμπεδωθεί επιτέλους ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη-δημότη. 

Με βάση όλα τα παραπάνω ρωτάμε τη δημοτική αρχή: 

1. Πόσες φορές έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας Δ. Καλαμάτας, σε τι συμπεράσματα έχει καταλήξει και πόσες/ποιες εισηγήσεις έχει κάνει; 

2. Τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή για να αναχαιτίσει το κύμα ανασφάλειας στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας; 

3. Σκοπεύει να ζητήσει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων για να αυξηθούν οι περιπολίες; 

4. Θα αξιοποιήσει την τεχνολογία CCTV;

5. Θα ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην καλλιεργείται κλίμα ανομίας που εκκολάπτει (και προσφέρει άλλοθι) στη μικροεγκληματικότητα;

6. Θα ενισχύσει τη Δημοτική Αστυνομία με προσωπικό και οχήματα, αλλά και με πολιτική στήριξη για την άρτια εκτέλεση των καθηκόντων της;

 

ΑΜΕΑ

 

B) ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΜΕΑ ΣΕ ΣΤΑΣΕΙΣ – ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ - ΚΤΙΡΙΑ

Ο Β. Τζαμουράνης είπε ότι στη Ναυαρίνου υπάρχουν πολλές διαβάσεις πεζών που χρειάζονται επαναδιαγράμμιση και στις οποίες δεν μπορούν να κινηθούν τα ΑΜΕΑ επειδή δεν υπάρχουν ράμπες εκατέρωθεν. Μάλιστα οι ανάπηροι δεν μπορούν να προσεγγίσουν και σε στάσεις αστικών λεωφορείων, που ενώ διαθέτουν ειδική ράμπα για τα ΑμεΑ δεν τη χρησιμοποιούν. Για το θέμα αυτό υπάρχει και σχετική αίτηση των ΑΜΕΑ εδώ και καιρό, τόνισε – και ρώτησε τη δημοτική αρχή τι σκοπεύει να κάνει σχετικά.

Επιπλέον όμως, οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα πρόσβασης σε κτίρια και καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τους σχετικούς νόμους και προϋποθέσεις, αλλά λειτουργούν επειδή… δεν ελέγχονται από τον Δήμο. Ο Β. Τζαμουράνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα άρθρα 26 και 27 του νόμου 4067/2012 καθορίζουν τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κτιρίων σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Ακόμα και για τα κτίρια που προϋπήρχαν της 9/4/2012 (νόμος 4067), με χρήση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία υπερβαίνουν τα 100 τ.μ., υπάρχει υποχρέωση για προσβασιμότητα αλλά και για χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ. 

«Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, που εκδίδει τις σχετικές άδειες, λαμβάνει  άραγε υπόψη την παραπάνω υποχρέωση; Ελέγχει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων; Γιατί υπάρχουν δυστυχώς πολλά τέτοια καταστήματα στο κέντρο και την παραλία, που δεν έχουν συμμορφωθεί και δουλεύουν κανονικά… ενώ η πόλη δυσφημείται από την παρεμπόδιση της κίνησης των ΑΜΕΑ» σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος.

 

Γ) ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ

Σε άλλες ερωτήσεις που υπέβαλε στη δημοτική αρχή, ο Β. Τζαμουράνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

• Στην έλλειψη σήμανσης και διάβασης σε 3 στάσεις της Γραμμής 2 από Γιαννιτσάνικα προς «Φιλοξένια» - ενώ είπε ότι διάβαση χρειάζεται και στο «Φιλοξένια» (από πάρκινγκ προς θάλασσα). 

• Στη Γραμμή 8 (Μαρία Κάλλας – ΟΣΕ), με το ερώτημα αν τελικά έχει αδειοδοτηθεί ή όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ποια είναι μέχρι τώρα τα συμπεράσματα από τη λειτουργία της στην Ανατολική πόλη και αν ο Δήμος έχει καταβάλει μέρος της επιδότησης.

• Στην επέκταση του Αστικού ως τη ζώνη της Θουρίας του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με την ειλημμένη Απόφαση Δ.Σ. – ρωτώντας αν η δημοτική αρχή θα προωθήσει τελικά την Απόφαση στην Περιφέρεια ή όχι.

• Στην ιστοσελίδα Gο Kalamata του Δήμου, που προορίζεται για την τουριστική του προβολή αλλά έχει να ενημερωθεί από τον… περασμένο Ιούλιο – αφού αναφέρεται στο 28ο Φεστιβάλ Χορού ενώ διεξάγεται το 29ο Φεστιβάλ. Αναρωτήθηκε μάλιστα «Τι γίνεται με τα τόσα χρήματα που έχουμε ψηφίσει για την τουριστική προβολή της Καλαμάτας; Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;».

• Στη μεταγραφή της Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου Κηπούπολης στο Κτηματολόγιο, για την οποία είπε: «Τον περασμένο Μάρτιο μου είχατε απαντήσει ότι ο δήμος είναι σε συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματολογίου και ότι πρόκειται να διαθέσει και νομικό, για την επίσπευση της διαδικασίας. Πρόσφατα διάβασα σε ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει καν ασχοληθεί, διότι δεν έχει λάβει το σχετικό φάκελο από το Δήμο. Ρωτώ λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει; Έχει γίνει η υποβολή των στοιχείων. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή των ιδιοκτησιών;».

• Στα σκουπίδια που γεμίζουν τις νησίδες και τα παρτέρια του κεντρικού πάρκινγκ – ζητώντας περισσότερα καλαθάκια απορριμμάτων και ρωτώντας σε ποιον ανήκει η καθαριότητα των χώρων αυτών: Στο Δήμο ή στην εταιρεία που λειτουργεί το πάρκινγκ;