ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ…
Απαντάμε σε πραγματικές ανάγκες!
#kalamata_meta
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης δημοτικών χώρων για το 2021.

Η Δημοτική Αρχή έφερε για έγκριση την εισήγησή της, που περιλάμβανε τα ίδια δημοτικά τέλη με αυτά που ισχύουν για το τρέχον έτος, με ήσσονος σημασίας οριακές αλλαγές σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες δεν αγγίζουν το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη συζήτηση υποστηρίξαμε ότι υπό την παρούσα συγκυρία της πανδημίας, με τις πολλές αβεβαιότητες που επιφέρει, όπου το οικογενειακό εισόδημα των συνδημοτών μας έχει μειωθεί, πολλά επαγγέλματα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, το λιανεμπόριο, τα καταστήματα εστίασης και ο τουρισμός αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, μόνο μείωση των δημοτικών τελών για τον επόμενο χρόνο θα ήταν συμβατή – και γι’ αυτήν θα έπρεπε να συζητάμε. (Η κυβέρνηση αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι εκτιμούν ύφεση της τάξεως του 10%).

Γι’ αυτόν το λόγο όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. που δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου προτείναμε μείωση των δημοτικών τελών οριζόντια τουλάχιστον κατά 5%, που θεωρούμε ότι είναι εφικτή χωρίς να απειλείται η οικονομική ισορροπία του Δήμου μας.

Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή απέρριψε την πρότασή μας, επικαλούμενη διαδικαστικού τύπου εμπόδια (τα οποία όμως ξεπερνιούνται όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και απόφαση του ανώτατου οργάνου του δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο) – ενώ στελέχη της εκτόξευσαν κατηγορίες εναντίον μας για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Η πρότασή μας όμως μόνο ανεύθυνη δεν είναι, διότι εδράζεται σε στοιχεία που δεν αμφισβητούνται: 

Στην εισήγηση της Δ.Α. τα αναμενόμενα έσοδα από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των πάσης φύσεως κτιρίων, οικοπέδων κ.λπ. εκτιμάται στο ποσόν των 550.000 ευρώ (δηλ. το 10% του συνολικού ποσού που προβλέπεται να εισπραχθεί για δημοτικά τέλη το 2021) που θα αποτελέσει επιπλέον έσοδο του Δήμου στο επόμενο έτος. Επιπρόσθετα: 

1) Η Δ.Α. επιχαίρει συχνά ότι σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην ανακύκλωση των σκουπιδιών, που σημαίνει μειωμένη ποσότητα σκουπιδιών για «διαχείριση» στη Μαραθόλακκα, άρα εξοικονόμηση πόρων. Γιατί αυτή η εξοικονόμηση δεν επιστρέφεται από τον Δήμο στους δημότες, οι οποίοι άλλωστε την επιτυγχάνουν;

 2) Εντός του 2020 ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση πάνω από 15.000 φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, με μεγάλη ενεργειακή εξοικονόμηση (περίπου 80%). Δεν πρέπει μέρος αυτής της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας να επιστρέψει στους δημότες με μείωση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού;

3) Προτείναμε στην Δ.Α. ότι θα μπορούσε απ’ την άλλη να αυξήσει τα δημοτικά τέλη σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που παρά την πανδημία έχουν πανθομολογουμένως  αυξήσει τον τζίρο τους – όπως επιχειρήσεις της ανεφοδιαστικής αλυσίδας, S/M κ.ά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν και στον πιο επιφυλακτικό ότι η δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών για το 2021 ήταν εφικτή, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να τη συζητήσει. Όπως δεν συζήτησε και την πρόταση που κάναμε από πέρυσι μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις, για μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 80% που είναι σήμερα στο 67%, ώστε περισσότεροι συνάνθρωποί μας με βαριές αναπηρίες να τύχουν μειωμένων δημοτικών τελών.

Έτσι και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησε την ίδια άγονη τακτική, όπως και άλλες παρόμοιες, όπου η Δ.Α. εμμένει στην εισήγησή της χωρίς ν ’αποδέχεται έστω κάποιες από τις πολλές προτάσεις της αντιπολίτευσης που κατατέθηκαν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η καταψήφιση της εισήγησης με 17 ψήφους ΚΑΤΑ (που θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν απουσίαζαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης), 15 ΥΠΕΡ και 1 ΛΕΥΚΗ ψήφο. 

Με την άρνησή της η Δ.Α. να βελτιώσει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση και προσπάθησα να τεκμηριώσω με τα παραπάνω, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη και αποδεικνύει ότι ακόμη και σε ορθολογικές προτάσεις που κατατίθενται από άλλες παρατάξεις δεν τείνει ευήκοα ώτα!

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και ο Δήμος οφείλει πρώτος απ’ όλους (διότι φόρους των δημοτών και δημόσια χρήματα διαχειρίζεται) να νοιάζεται για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών του, περιορίζοντας τις περιττές δαπάνες, εξοικονομώντας χρήματα απ’ όπου είναι εφικτό, αναθέτοντας τις προμήθειες και τις διάφορες εργασίες με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, περιστέλλοντας έξοδα που δεν έχουν άμεση ανταπόκριση στους δημότες, εγκαταλείποντας πρακτικές και νοοτροπίες άλλων εποχών, αλλά και δαπάνες που μόνο το πολιτικό προφίλ των διοικούντων εξυπηρετούσαν και τίποτα άλλο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ 
Πολιτικός Μηχανικός