Άρθρο του Θανάση Τσιγαρίδη, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας
Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό που συνέβη προχθές το βράδυ στα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας όταν μία μαμά πήγε να παραλάβει τα παιδιά της, αλλά αυτά είχαν διαφύγει, πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των δομών ΚΔΑΠ του Δήμου μας.
Οι 14 αυτές δομές το 2019 αριθμούσαν 90 άτομα σταθερό προσωπικό και εξυπηρετούσαν περίπου 1.000 παιδιά 5-12 ετών. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών και το βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά οι πολιτικές επιλογές και η αδιαφορία που επιδεικνύεται σε συγκεκριμένα προβλήματα, δυσχαιρένουν το έργο τους.
Τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό που προσλαμβάνεται στις δομές, στην πλειοψηφία του είναι με 8μηνες ή 2μηνες συμβάσεις και εναλλάσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην προσπάθεια τήρησης των αναλογιών παιδιών- εκπαιδευτικών.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι του κάθε ΚΔΑΠ επιφορτίζονται με το γραφειοκρατικό κομμάτι των εγγραφών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην απασχόληση και την ασφάλεια των παιδιών.
Οι νέοι εκπαιδευτικοί, αλλά και το βοηθητικό προσωπικό που επιτελεί εξίσου σημαντικό έργο, οι οποίοι προσλαμβάνονται με ολιγόμηνες συμβάσεις έκτακτης απασχόλησης, δεν προλαβαίνουν καλά καλά να γνωρίσουν τα παιδια μέχρι να λήξει η σύμβασή τους.
Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας των δομών αυτών, αλλά και την εποπτεία της ποιότητας του παρεχόμενου έργου. Πρωτίστως όμως τίθεται το θέμα της ασφάλειας, για τα παιδιά που πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ για να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους.
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Λόγω της ελλιπούς κεντρικής χρηματοδότησης του προγράμματος, τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά δεν παίρνουν το voucher και μένουν εκτός ΚΔΑΠ.
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να κάνει έναν καθολικό σχεδιασμό και προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσες οικογένειες επιθυμούν – είτε δωρεάν, εξασφαλίζοντας πόρους, είτε με κάποια μικρή συμμετοχή-τροφεία που θα εξασφαλίζει τη μισθοδοσία του προσωπικού των δομών.
Βεβαίως, η επιλογή των ωφελουμένων αυτών πρέπει να γίνεται πάντα με συγκεκριμένα κριτήρια και με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους.
Θανάσης Τσιγαρίδης
Δάσκαλος - Ειδικός Παιδαγωγός
Πρώην Διευθυντής-Συντονιστής δομών ΚΔΑΠ του Δήμου
MEd Ειδική Αγωγή και MA Δημόσια Διοίκηση