ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ…
Απαντάμε σε πραγματικές ανάγκες!
#kalamata_meta
ΧΑΡΤΗΣ_ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνει χώρα μια ιδιότυπη αποχή των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις Πολεοδομίες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία τους.

Δεν νοείται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από ορισμένες υπηρεσίες, ακόμα και για απλές πράξεις, όπως η χορήγηση βεβαίωσης χρήσεων γης, η θεώρηση όρων δόμησης κ.λπ., εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.
Πώς με αυτή την κατάσταση θα επιταχυνθούν τα δημόσια έργα και οι ιδιωτικές επενδύσεις που όλοι επιθυμούμε για να έρθει η ανάπτυξη; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι υποθέσεις των πολιτών όπου αναγκαστικά εμπλέκεται η Πολεοδομία – και πώς περιμένουμε να προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες και οι πράξεις εφαρμογής τους;

Στον Δήμο Καλαμάτας για παράδειγμα το 2010 (πριν από την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης») λειτουργούσε γραφείο Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομικών Εφαρμογών με 12 άτομα προσωπικό. Με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων της Πολεοδομίας ενσωματώθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας και στελέχωσαν -μαζί με τους υπαλλήλους του Γραφείου Σχεδίου Πόλεως- την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, καλύπτοντας και τους άλλους καλλικρατικούς δήμους του νομού. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν οι Πολεοδομίες των Δήμων Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος.

Σήμερα, μετά από 12 χρόνια, το δυναμικό της Πολεοδομίας ύστερα από τη συνταξιοδότηση και την αποχώρηση αρκετών υπαλλήλων έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ συνεχίζει να καλύπτει και τις ανάγκες των Δήμων Δυτ. Μάνης και Οιχαλίας.

Η καλή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, και η ενίσχυσή τους με μέσα και προσωπικό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας και την ανάπτυξη. 

Δεν μπορούν αυτές οι ελλείψεις να αντιμετωπίζονται ούτε με βραχυχρόνιες προσλήψεις, ούτε με προγράμματα ΟΑΕΔ, ούτε με «αναπτυξιακές εταιρείες» και άλλα παρόμοια, που κατά κανόνα είναι φυτώρια αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και ρουσφετιού.


Βασίλης Τζαμουράνης 
Πολιτικός Μηχανικός